Gå til hovedinnhold

Innføring i basket og regler

En liten innføring i basketball

Basketball ble funnet opp av den canadiske gymlæreren Dr. James Naismith i 1891. Idretten kom først til Norge i midten av 1950-tallet, og Perbråten BBK ble etterhvert stiftet i 1967.

Basketball er en fartsfylt og allsidig idrett. Man både løper, gjør retningsforandringer, hopper og kombinerer alt dette med tekniske finesser med ball. Det er en lagidrett hvor alle spiller både forsvar og angrep, og man kan hevde seg på flere måter.

Det er en billig idrett sammenlignet med mye annet. Man kan fint starte opp med det man bruker i gymtimene (joggesko, shorts/bukse og t-skjorte.) Etterhvert bruker man shorts, singlet og basketsko for å få litt mer ankelstøtte. Vi ønsker at alle spillere skaffer seg sin egen ball og har den med på treningene. Andre ting som kan være greit å ha med seg er drikkeflaske og en frukt til etter trening.

 

Utstyr

Det selges lite utstyr til basket i norske sportsbutikker. Men de fleste sportsbutikker har basketballer, og noen få har et lite utvalg av basketsko. Vi anbefaler medlemmene våre å kjøpe produkter fra klubbens e-store.

Nettsider hvor man kan få kjøpt utstyr:

http://www.pbbk.no/e-store/ (Kommer snart)
http://www.gresshoppa.no (Butikk ved Helsfyr)

https://www.zalando.no/sport-herre/?sport_type=basketball

https://www.sportamore.no/sporter/basket/

http://store.nike.com/no/en_gb/pw/mens-basketball-shoes/7puZ8r1Zoi3

Nettsider for basketball:

http://www.basket.no

http://www.nba.com

http://www.fiba.com

 

Innføring i regler

Målet med spillet er å få ballen oppi motstandernes kurv, og forhindre dem i få ballen i vår kurv. Man får 2 poeng for hver scoring, 3 poeng hvis det scores fra bak 3-poengslinjen, og 1 poeng for hvert straffeskudd.

Man er 5 spillere på banen, og kan stille med maks 12 spillere til kamp.

Kampene spilles 4 perioder x 10 min, men siden tiden stoppes varer kampene ofte i ca 1,5 time.

Frem til man er 13 år spiller man kun kamper i turneringshelger, kalt Easy Basket. Der er reglene litt enklere for at barna skal få en lettere tilnærming til sporten. Der er man 4 spillere ute på banen,

spiller 6 x 5 min (løpende tid), og innbytte av spillere skjer kun i pausene.

 

Stuss / Dobbel

(dommertegn 16)

Man har kun en dribleserie til rådighet når man mottar ballen. Hvis man dribler og tar opp ballen med to hender, kan man ikke drible igjen. Man har heller ikke lov til å drible med to hender.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=Mlps5Hh0ITY

 

Skritt

(dommertegn 15)

Man kan etter dommernes definisjoner kun ta et skritt, men det ser ut som man tar to skritt når man kommer i fart. Når man holder ballen kan man flytte den ene foten så mange ganger man vil, så lenge den andre står i bakken. Den foten som står i ro kalles da for pivoteringsfot. Man har lov til å løfte denne og deretter skyte eller sentre. Men skal man sprette, må ballen forlate hånden før man løfter pivoteringsfoten.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=YAJzRVRTGm0

 

Føring

(dommertegn 17)

Når man dribler kan man ikke bruke hånden til å føre ballen for mye. Man har lov til å ha hånden på siden av ballen, men ikke under.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=ejoIaQoikS4

 

Fotfeil

(dommertegn 23)

Man har ikke lov til å sparke ballen. Ballen kan treffe foten, men foten har ikke lov til å treffe ballen…

 

Foul

(dommertegn 38-48)

Foul er en ulovlig kontakt mot en annen spiller. Hva som er fouls og ikke tar litt tid å lære seg. Hver spiller kan få 5 fouls før man blir utvist (andre regler i Easy Basket.)

Det dømmes strengt på kontakt mot spiller som prøver å skyte, for eksempel hvis man treffer armene eller det er for mye kontakt mot kroppen.

Man kan ikke skape for mye kontakt mot spiller med ball, men heller prøve å komme seg foran der spilleren prøver å gå. Det handler om å være der først. Dersom spilleren med ball løper ned en forsvarer som står i ro, dømmes det charging.

For mye armbruk (hand checking) mot spillere er ikke lov.

Dytting og holding er ikke lov. Albuer dømmes også strengt på.

 

En video fra FIBA med innføring i regler:
https://www.youtube.com/watch?v=OK3jNSfm3rM

 

 

Ønsker heller å laste ned dette, kan du gjøre det ved å trykke på "Last ned".

Last ned